Per què les dones sagnam cada mes? Què és el cicle menstrual? Com és un cicle menstrual regular? Aquestes són alguna de les preguntes que les dones hauríem de saber contestar sobre el nostre cicle, però que majoritàriament no sabem la resposta.
El cos de les dones, des de la primera menstruació a la pubertat, segueix un cicle marcat per les hormones sexuals per tal de poder reproduir-nos, aquest és el cicle menstrual i sol durar al voltant de 28 dies.
L’inici d’aquest cicle és la menstruació, és a dir, els dies de sagnat que sol durar uns 4 o 5 dies. En aquesta fase és important tenir en compte que és normal que hi hagi una molèstia o dolor lleu els 2 primers dies. Al final, la menstruació és una ferida, una descamació de l’endometri perquè no hi ha hagut descamació, i qualsevol ferida provoca una inflamació i, per tant, dolor. Aquest dolor, però no hauria de ser limitant i no hauria de ser necessària la pressa d’antiinflamatoris o calmants.
Després d’aquests dies de sagnat ve la fase fol·licular o proliferativa on els estrògens, hormona predominant en aquesta fase, van augmentant assegurant una bona maduració dels fol·licles als ovaris per tal de que un d’ells produeixi un òvul de qualitat. En aquesta fase ens sentim més actives i vitals, més extravertides i segures. És normal que el nostre rendiment tant físic com mental millori.
L’ovulació és la següent fase, és quan el fol·licle es romp i surt un òvul que viatge per la trompa de fal·lopi fins a l’úter. A partir d’aquest moment, els estrògens aniran disminuint i la progesterona, l’altre hormona protagonista, anirà augmentant. És el moment més fèrtil del cicle, el dia de l’ovulació i els dies que l’envolten és quan més possibilitats de quedar-se embarassada tenim.
Finalment, tenim la fase lútia o post ovulatoria. Aquesta fase es quan es va preparant l’úter per si hi ha una fecundació, l’endometri va fent-se més gruixat i es produeix més moc, augmenta el flux vaginal. La disminució dels estrògens fa que ens notem amb menys energia, que ens costi més de gestionar emocions i que estiguem més introvertides. Quan no hi ha hagut embaràs, la progesterona disminueix de nou i tot el teixit format dins l’úter, l’endometri, es queda sense irrigació sanguínia, això fa que es comenci a descamar i s’inicia un nou cicle.