Uneix-te a la nostra comunitat, descarrega’t la nostra app i descobreix les millors promocions i avantatges.

Vitamina C – Per què serveix? On la trobam?

La vitamina C o àcid ascòrbic és un vitamina hidrosoluble, és a dir, amb afinitat per l’aigua. És un nutrient essencial per l’èsser humà: només la obtenim a través de la dieta, no la podem sintetitzar. Les funcions de la vitamina C són moltes en el nostre organisme, per lo que la fa indispensable per el bon funcionament en general.

Una de les principals funcions és antioxidant, protegeix les cèl·lules front el dany oxidatiu que provoquen els radicals lliures. Els radicals lliures són molècules químiques nocives que es desprenen de moltes reaccions químiques pròpies de l’organisme, de la contaminació ambiental, fum del tabac, aliments processats o l’estrès a llarg termini. La vitamina C prevé la mort cel·lular prematura, ens ajuda a envellir de la millor forma possible.

Amés, és essencial per a la formació de col·lagen tant a nivell de pell i mucoses com a nivell articular. Ens ajuda al manteniment de l’estructura cutània de la pell, a prevenir lesions i dolors articulars, a la cicatrització de ferides, a millorar la salut de les nostres genives, etc.

També podem esmentar altres funcions com la millora de l’absorció del ferro dels aliments, contribueix en el sistema immunitari, prevenció infeccions del tracte urinari, necessària per a la lipo-oxidació, redueix la possibilitat de patir un càncer o un accident cardiovascular o crítica en els processos de fertilitat tant femenina com masculina.

És abundant en plantes, fruites i verdures

  • Fruites: cítrics com taronja, llimona, maduixes, nabius, kiwi, meló
  • Verdures: pebre vermell, bròquil, tomàtiga, espinacs, col, albergínia i patates al forn
  • Plantes: alfàbrega, julivert, moraduix i en general qualsevol planta aromàtica

S’ha de tenir en compte que la calor o emmagatzemar els aliments durant molt temps fa disminuir el contingut de vitamina C d’aquests aliments.

La dosis de suplementació ideal seria 1 gram de vitamina C en forma d’àcid o èster en funció de la indicació en el berenar, dinar i sopar. Llavors, serien uns 3 grams de vitamina C al dia.

Les persones fumadores hauran d’augmentar aquesta dosis diària ja que necessiten més dosis d’antioxidants.